dilluns, 27 d’abril del 2020

En Fuet




En Fuet





Lladre de professió, el sobrenom li havien posat els companys de feina al veure que feia robatoris amb tanta rapidesa que li costava a la policia de enganxar-lo in fraganti. Amagava el botí robat  i tornava ràpidament al carrer com si no hagués fet res.

Evidentment, tard o d’hora la policia el va agafar i un cop jutjat va anar a la presó. Així, varies vegades, perquè ja el tenien controlat com actuava.

Fa poc va sortir de la presó i no sabia a on anar. La família no el volia a casa seva ja que els feia quedar malament i els seus veïns parlaven d’en Fuet com si fossin un clan.

Va buscar un altre lloc on allotjar-se i que no coneguessin les seves martingales. La ciutat era gran i seria una coincidència que algú el reconegués en un altre barri.

Al cap d’uns dies va anar a passejar i es va asseure en un banc del parc a rumiar, va decidir que no tornaria a robar i buscaria un altra feina. Mentrestant estava assentat observava a les persones que hi transitaven pel passeig  prenent el sol i es rascava el clatell movent el cap, aleshores va mirar al banc i es va fixar en la lluïssor d’un vidre que havia quedat atrapat entre les fustes del seient. Sorprès, va passar el dit per sobre l’objecte i, mirant-se’l bé, es va adonar que era un anell, semblava d’or amb un gran diamant. Va agafar l’escuradents de la boca i neguitós va fer palanca per treure’l, però se li va trencar. Es va treure el cinturó i amb la pua de la sivella ho va tornar a intentar fent una mica més de força, aleshores sí que va sortir. El va fregar amb el jersei i se’l mirava amb incredulitat. Semblava bo i d’alta qualitat. Aquesta vegada havia tingut sort sense haver de robar.

En un instant va veure de reüll un col·lega que s’apropava i amb l’ensurt, perquè no li agafés, el va tirar a terra dissimuladament, darrera del banc. El col·lega va passar sense fer-ne cas de la seva presència i en Fuet va esperar que fos un tros lluny per girar-se a collir-lo.

En aquell precís moment, una garsa que observava la lluïssor del brillant hi va arribar primer que ell i agafant-te’l amb el bec va pujar fins a la branca més alta d’un avet i d’allà va anar al seu niu. En Fuet corria darrere de la garsa vigilant a on es posava. Quan va tenir localitzat el niu va pujar a l’arbre per recuperar-lo.

L’ocell sentint que pujava es va escapar amb l’anell al bec i va canviar d’arbre esperant que en Fuet marxés. Ell va tornar a pujar a l’altre arbre, però l’ocell va tornar a marxar cap a un altre. Quan ja en portava pujats deu arbrers en Fuet estava rebentat de tan enfilar-se i va rumiar que sabent a on era el niu, esperaria al vespre quan la garsa hi tornés a dormir. Es va asseure al peu del tronc i s’hi va adormir.

En el somni es veia amb diners vivint en una casa amb jardí, amb una barbacoa i fent un bon àpat, perquè l’anell valia un dineral i l’havia venut a molt bon preu.

En fer-se fosc la garsa va tornar al niu i en entrar va donar un cop en un branquilló i li va caure l’anell, amb tanta mala sort que caigué sobre la panxa d’en Fuet despertant-te’l. En Fuet va saltar d’alegria quan el va tornar a tenir als dits. L’il·lús es va pensar que la garsa li havia tornat i li va enviar un petó, però la garsa emprenyada va fer un vol en picat i és va posar a picar-li el cap i esgarrapar-lo. En Fuet no se’l podia treure de sobre i el va agafar per una ala. L’ocell s’hi va tornar picant-lo a la galta, no li volia donar l’anell.

Aleshores va passar una avia que tornava de comprar i què, en veure la baralla es va posar a favor del animal i li va donar un cop de bastó a en Fuet, cridant:

-     Què t’ha fet aquest animal? Davant meu no el maltractaràs!

Ell davant dels cops que li donava l’avia es va apartar per esquivar-los aixecant la mà i la garsa va aprofitar per tornar-li a agafar l’anell.

-     Eeee! Eeee! És meu! –cridava en Fuet.

-     Policia! Policia! -cridava l’avia.

-     Senyora que m’ha agafat un anell! -deia en Fuet, però l’avia era sorda.

En aquell moment passava un policia municipal que sentint els crits va arrancar a córrer i va enxampar en Fuet i se’l va emportar a la comissaria, mentre l’avia anava dient:

-     Posi’l a la garjola a aquest maltractador d’animals!

En marxar, el policia i en Fuet, a la garsa li va tornar a caure l’anell. Precisament a sobre del cap de l’avia.

-     Ep! Què és això? Ui, un anell! Quin brillant més gran! Serà bo?

L’avia va mirar amunt i observant la garsa li va picar l’ullet i li va dir:

-     Gràcies guapa!

Ella va marxar ben contenta, perquè la garsa estava cansada de tanta lluita i aquesta vegada que en Fuet no havia fet gaire res va tornar a rebre.

La jutgessa va creure el que deia el policia que maltractava a la garsa i en veure el seu historial li va posar una multa per més que ell deia la veritat.

Ull! Quan a un l’hi agafa mala fama la gent no se’l creu...


Xavier Cassany, Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada